45.000 de lei de la stat dacă îţi iei maşină electrică!

Românii care aleg să-şi cumpere maşini electrice pot primi, începând de luni, bani de la stat, aşa cum prevede legislaţia. E vorba de o subvenţie nereturnabilă de până la 45.000 de lei oferită de stat prin programul Rabla care începe în 25 martie 2018.

Pentru perioada 2017-2019, programul Rabla Plus este reglementat prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 660/2017 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.
Administraţia Fondului de Mediu a anunţat că înscrierile în programul Rabla Plus vor fi posibile începând de luni și până pe 28 septembrie 2018.

Persoanele fizice care vor să achiziţioneze maşini electrice pot obţine de la stat subvenţii nerambursabile, mai exact ecotichete după cum urmează:

  • # 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru un autovehicul nou pur electric;
  • # 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Autoritățile vor acorda un singur ecotichet pentru fiecare mașină electrică cumpărată, însă o persoană fizică va putea folosi un singur ecotichet pe an.
Valoarea ecotichetului va fi scăzută din preţul de achiziţie al maşinii electrice noi, aşa încât banii nu vor ajunge efectiv în buzunarele beneficiarilor Programului Rabla Plus.
Ordinul Ministerului Mediului stabileşte că autoturismele electrice hibride sunt cele care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preiau energie din două surse de energie stocată (un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice), care are o sursă de alimentare externă („Plug-in”) și care generează o cantitate de emisii de CO2 sub 50 g/km.

Autovehiculele pur electrice sunt cele propulsate de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificate ca vehicule cu zero emisii poluante.
Pentru a putea beneficia de Rabla Plus, persoanele fizice trebuie să aibă domiciliul stabil în România şi să nu aibă datorii la autorităţile locale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte