Doi sibieni, specialiști în statistică și boli infecțioase, încep în județ o campanie de testare rapidă pentru SARS-COV2

Valentin Pârvu, absolvent de Gheorghe Lazăr, este doctor în statistică, lucrează de 25 de ani în Statele Unite. De patru ani este statistician-șef la Becton Dickinson Diagnostics Division. Soția sa, Mihaela Pârvu, este doctor specialist în Boli Infecțioase într-un spital din New York. Prinși de criza provocată de coronavirus în Europa, au venit repede acasă.

În Sibiu, intenționăm să găsim firme private care să ajute prin testare IGM/IGG (n.r. teste rapide)

Vor să pornească în Sibiu o campanie de diagnosticare rapidă a celor care poartă noul coronavirus, pentru a nu se ajunge și la noi o situație similară cu ce a fost în China și cum este în Italia. ”Ne-am propus să începem un population screening în Sibiu, cu teste rapide de SARS-COV2. Trebuie testate, apoi izolate cazurile depistate. Trebuie să testăm mult mai mult decât doar simptomatici cu contact de COVID, ceea ce poate însemna mii de teste în fiecare oraș. Acest lucru nu poate fi realizat cu capacitatea actuală a PCR (n.r. testele care se fac acum, în laborator). Modelul nostru e Coreea de Sud, care deși nu au limitat mișcarea populației într-un mod așa agresiv precum China, au reușit să își țină epidemia în șah. Bineînțeles, dacă guvernul dorește, poate aplică această strategie național, noi vrem să facem asta în Sibiu, pro-bono. În Sibiu, intenționăm să găsim firme private care să ajute prin testare IGM/IGG (n.r. teste rapide, care chiar dacă nu au acuratețea celor PCR, pot identifica rapid persoanele suspecte de infectare cu SARS-COV2).  Știm că PCR reprezintă cea mai bună soluție, dar peste 2-3 săptămâni va fi prea târziu pentru aceste măsuri, fiindcă focarele vor fi prea mari și multe. În Statele Unite, acum, fiecare stat poate aproba propriul test, fiindcă nu mai pot ține la nivel central pasul cu avansul rapid al pandemiei: Din câte înțelegem noi, în România acum se testează simptomatici plus contact știut cu SARS-COV2. E prea puțin”, sunt de părere cei doi specialiști.

”Performanțele statistice ale unui test trebuie înțelese altfel în plină pandemie, decât în situații normale”

Soții Pârvu propun să fie testați rapid, cei veniți în Sibiu din zone endemice (zone roșii) care sunt asimptomatici, cei care prezintă viroze respiratorii și orice alt pacient pentru care doctorul de familie crede că ar putea avea SARS-COV2. ”Performanțele statistice ale unui test trebuie înțelese altfel în plină pandemie, decât în situații normale. E mai bine să ai un test rapid și ieftin, care să ajungă la cât mai multă populație, pentru a permite izolarea și carantină eficace a cât mai mulți. Testul de la Snibe Diagnostics e bun pentru așa ceva. E în regulă dacă ai ”false positives” – doar îi izolezi, nu le faci proceduri medicale agresive. E în regulă dacă ai ”false negatives” – oricum cu PCR ai false negatives din cauza recoltării și mai ales ai false negatives în populație pentru că testezi doar segmente mici din populație, deci practic pe cei netestați îi asumi negativ implicit. Rezultatul acestui ”Snibe test” poate fi “sub suspiciune de COVID”, iar definiția actuală de caz folosită în România poate fi folosită în continuare pentru statistici oficiale. Noi doar facem screening pentru suspicioși de SARS-COV2 pentru a-i izola cel mai bine”, spun cei doi.

”Nu vă gândiți la cum arată România acum. Tot așa arăta Spania, Franța și alte țări…”

Semnalul pentru România, și implicit Sibiu, nu este foarte bun, din punctul lor de vedere. ”Nu vă gândiți la cum arată România acum. Tot așa arătau Spania, Franța și alte țări cu aproximativ două săptămâni în urmă. Hai să facem un plan agresiv de testare și să facem România să arate precum Coreea de Sud peste 4 luni, adică o epidemie ținută cât de cât în șah”, spune Valentin Pârvu.

Cei doi soți spun că au luat legătura cu o societate din China, care produce aceste teste rapide, pentru a le achiziționa în cadrul campaniei pentru Sibiu.

Articol preluat de pe www.tribuna.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.